Šolski center Celje praznoval v družbi številnih znanih in uspešnih nekdanjih dijakov

Drugi največji šolski center v Sloveniji, Šolski center Celje, je sinoči slovesno obeležil 60 let delovanja. Pred nabito polno dvorano Slovenskega ljudskega gledališča Celje so svoje spomine na guljenje šolskih klopi obujali številni znani in uspešni nekdanji dijaki centra.

Šolski center Celje sestavljajo Gimnazija Lava, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije, Višja strokovna šola in Medpodjetniški izobraževalni center. Šolski prag centra dnevno prestopi več kot 4.000 dijakov, študentov, odraslih in zaposlenih.

Od leta 1959 se je po naših hodnikih zvrstilo na tisoče mladih, danes prepoznavnih in uspešnih na različnih področjih, zato smo prireditev poimenovali Bili so nekoč … na naši šoli. Goste je najprej pozdravil direktor Šolskega centra Celje Igor Dosedla.

»Zahvale za to, da je zavod na tako visokem nivoju, gredo vsem nekdanjim in sedanjim zaposlenim in vodstvom šol. Rad bi se zahvalil profesorjem, ki strokovno, odgovorno in kakovostno predajajo znanje mladim. Seveda smo morali za to vzpostaviti infrastrukturo in ustrezno učno tehnologijo, za kar smo v zadnjih letih namenili med 5 in 6 milijonov evrov. Verjamem, da je to dobra popotnica za prihodnost,« je povedal Dosedla.

Za njim so zbrane nagovorili še generalna direktorica Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Elvira Šušmelj z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek in ravnatelj partnerske šole iz Singna Stefan Fehrenbach. Program so popestrili nekdanji dijaki, danes znani in uspešni na svojih področjih, ki so zbrane nagovorili s filmskega platna.

Eden takšnih je deskar na snegu Tim Mastnak, ki je o spominih na gimnazijska leta povedal: »Najlepše spomine imam na sošolce in dogodivščine, ki smo jih doživeli. Čeprav sem se takrat že ukvarjal s smučanjem in deskanjem na snegu hkrati, sem vesel, da sem uspel združiti šolo ter šport, kar mi je pozneje prišlo zelo prav.«

»Lepe spomine imam predvsem na sodelovanje v gledališki delavnici. Prav nastopi, gostovanja in oder so bili tisti, ki so precej zaznamovali moje življenje. Vodenje enega od maturantskih plesov mi je prineslo novo službo, kjer sem spoznala moža in življenje je dobilo povsem nove dimenzije. Danes lahko rečem, da je vse moralo biti točno tako, da sem danes tukaj, kjer sem! Zadovoljna in srečna,« pa nam je zaupala oblikovalka Maja Štamol Droljc, nekdanja dijakinja takratne Srednje šole za elektrotehniko in kemijo.

Nekdanji dijaki so se na prireditvi spomnili številnih vragolij, profesorjev, prvih ljubezni in prijateljstev, ki so jih stkali v času šolanja, nekateri pa so sodelovali tudi v kulturnem programu.

Tekst: Špela Kumer
Video: Andraž Pušnik
Foto: Luka Rojnik

Nazaj