11. strokovni simpozij Civilna družba in šolski sistem

IZ PRIMEŽA SOCIALNIH OMREŽIJ IN MEDIJEV

15. in 16. oktobra je na naši šoli potekal že 11. simpozij, v sodelovanju s Šolskim športnim društvom 4. julij – Aktivni šolniki, Mestno občino Celje in Muzejem novejše zgodovine Celje.

V dveh dneh se je zvrstilo 32 različnih predstavitev na temo socialnih omrežij in medijev ter njihovemu vplivu na mladega človeka, ki se uporabi spleta in telefonu vse težje odpoveduje, starostna meja digitalno zasvojenih pa se vse bolj niža. Nova tehnologija zagotovo prinaša veliko prednosti, tudi pri pouku tujih jezikov in naravoslovnih predmetov, nudi pomoč pri kariernem svetovanju in odločanju … Žal pa se vse več mladih srečuje s problemi in pastmi, ki jih ob nenadzorovani rabi povzročajo splet in telefoni. Spletno nasilje, lažni profili, izsiljevanje, nekritično sprejemanje medijev in lažnih novic je le nekaj aktualnih tem, s katerimi se vse bolj spopadamo tudi učitelji, načini reševanja pa so različni, zato je bilo toliko bolj dobrodošlo plenarno predavanje dr. Mihe Kramlija, ki je osvetlil radosti in pasti sodobne tehnologije.

O socialnih omrežjih je spregovoril tudi dr. Ali Žerdin; medije in vlogo, ki jo imajo v družbi, pa sta predstavila znana novinarja Petra Bezjak Cirman in Primož Cirman. Marko Cirman, športni novinar, se nam je oglasil preko video povezave. V pogovoru je sodeloval tudi njun oče Branko Cirman, naš dolgoletni učitelj.

Strokovno naravnani simpoziji pa vedno vključujejo tudi lahkotnejše športne teme. Tokrat smo poslušali, kako se je odvijala zanimiva morska avantura »1000 km na jadralni deski Ulcinj – Ankaran. S takratnim deskarjem Zdravkom Kondo se je pogovarjal Miha Cafuta, simpozij pa je s svojo besedo zaključila ravnateljica šole in vodja organizacijskega odbora, Saša Silovšek.

Nazaj

Accessibility