V Celju so podelili priznanja mladim, sodelujočim v MEPI-ju. »Mednarodno priznanje za mlade« (MEPI) je izkustveni program, ki mladostnike pripravlja na izzive življenja, krepi njihovo samostojnost in jim pomaga pri vključevanju v družbo. Erik Šrot, Benjamin Slapnik (ŠC Celje), Matic Frlež in Nuša Slapnik (GCC) so prejeli srebrna priznanja, 49 šolarjev pa je osvojilo bronasto priznanje.  

Učenje se ne zgodi samo v razredu, najpomembnejših lekcij se velikokrat naučimo, ko tega sploh ne pričakujemo, je ideja programa MEPI, ki letos praznuje 25 let delovanja v Sloveniji. Skozi izbrane dejavnosti mladi krepijo samozavest, izboljšujejo komunikacijske veščine, rešujejo izzive, se prilagajajo in so ustvarjalni. Program se izvaja na treh zahtevnostnih stopnjah (bronasti, srebrni in zlati) ter na štirih področjih (veščine, prostovoljstvo, šport in pustolovske odprave).

»Z načrtovanimi izzivi mladi izstopijo iz cone udobja in razvijajo pozitivne navade. Vse izzive si postavljajo in dosegajo sami, odrasli pa jim nudimo oporo, svetovanje, posebna znanja, ki jih potrebujejo. Merilo za pridobitev priznanja temelji na izboljševanju njihovih individualnih sposobnosti. Vsak tekmuje po svojih zmožnostih in tekmuje samo sam s sabo,« je povedala koordinatorica projekta na ŠC Celje Marijana Marinšek.

 

Z MEPI-jem odkriti do zdaj skriti talenti 

Mepi priznanja mladostniki prejemajo stopenjsko, na podlagi opravljenih nalog.

»Kaj mi je dal Mepi? Vedno, ko me kdo to vpraša, se smejem, saj bi vprašanje moralo biti postavljeno v smislu česa mi MEPI ni dal? Ni mi dal dodatnih kilogramov, mi je pa pomagal prebroditi depresijo, preboleti močna čustva do moje mami, zgradil samozavest in vplival na boljšo samopodobo. Pomagal mi je spoznati nove prijatelje, s katerimi premikam gore. Kljub vmesnemu prešolanju sem še vedno del programa, ki mi je tako ali drugače spremenil življenje,« je povedala MEPI-jevka Julija.

»Na začetku sem se priključil, ker se mi je program zdel zabaven, ampak dlje, kot sem vztrajal, bolj sem spoznaval, da je več, kot le zabava. Gre se za ekipno delo, organizacijo ter odkrivanje lastnih talentov, za katere sploh nisi vedel. MEPI lahko vsakemu omogoči boljšo prihodnost, v zameno je treba le vložiti svoj čas,« je dodal Erik.

 

MEPI ustanovil princ Filip  

Po II. svetovni vojni so bili mladi fantje od zaključka formalnega šolanja do začetka služenja vojaškega roka prepuščeni sami sebi. Skrb za njihov razvoj je moža britanske kraljice Elizabete lI. 1956 spodbudila k ustanovitvi neformalnega programa, ki bi mlade aktiviral za aktivno preživljanje prostega časa. Program v današnji obliki je namenjen mladostnikom med 14. in 25. letom starosti.

Fotografija: Gašper Rebernik, maturant medijskega tehnika, ŠC Celje

Skip to content