Celje dobilo ustvarjalni atelje za razvoj poklicev prihodnosti

Na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko so namenu predali sodoben modni atelje. Približno 40 m2 velik prizidek k šoli s stekleno steno in opremo je vreden približno 60 tisoč evrov. Uporabljali ga bodo predvsem dijaki programov vizažist, frizer in ustvarjalec modnih oblačil. Predvsem za slednjega je zanimanje med osnovnošolci v zadnjih letih poskočilo za več kot 30 odstotkov.

Nov modni atelje je prizidan k šoli in je v notranjosti povezan z obstoječo šivalnico. Sama gradnja je stala približno 45 tisočakov. Opremljen je z raznolikim pohištvom za kreiranje, kot so posebej visoke mize in stoli, udobno zofo za sprejem poslovnih partnerjev in platnom za končno modno fotografijo. Po celotni dolžini ima stekleno steno in izhod na šolski atrij, kjer bodo v prihodnje uredili zunanjo leseno teraso za prireditve, modne revije in druge predstavitve ustvarjalnosti mladih.

Dijaki bodo v ateljeju dobili priložnost izkusiti celoten ustvarjalni proces, ne zgolj učenja tehničnih postopkov. Snovali bodo ideje, načrtovali izdelek, se učili risarskih tehnik, oblikovali, krojili, izdelovali oblačila in po novem tudi modne dodatke, izvedli modne revije in fotografirali modele. V njem bodo prirejali srečanja z delodajalci in se učili poslovne komunikacije s strankami, saj je cilj šole dijake opremiti z vsemi potrebnimi znanji za vstop na trg dela.

V modnem ateljeju bo pouk potekal vsak dan, v njem se bo izobraževalo približno 120 bodočih ustvarjalcev modnih oblačil, za celostno podobo modela se bodo v proces vključili tudi dijaki programov frizer in vizažist. Vodstvo je prepričano, da s tovrstnim povezovanjem med programi in predmeti dijakom nudijo kar najboljšo celostno delovno izkušnjo, to pa se zadnja leta odraža tudi v velikem zanimanju za vpis:

»Letos imamo več kot 38 odstotkov višji vpis v program ustvarjalec modnih oblačil, pričakujemo še kakšno dodatno prijavo. Kakovostna izvedba programa daje odlične rezultate dijakov na poklicni maturi, s katero se lahko vpišejo na večino visokošolskih študijev, z izbiro petega predmeta pa tudi na univerzitetne programe,« priložnost za mlade ustvarjalce opisuje ravnateljica šole Saša Silovšek.

Modni atelje si lahko premierno ogledate na spletni povezavi https://sdl.sc-celje.si/atelje/. Preden mu dušo vdihnejo dijaki, jim je nekaj nasvetov za na pot nanizala nekdanja dijakinja, modna ustvarjalka Barbara Repinšek.

Fotogalerijo si lahko ogledate TUKAJ.

ŠK

Nazaj

Accessibility