Page 14 - ŠCC novice 7
P. 14

14 JEŽEK  TEKA,  TEKA



          ZDRAVI JESENI


          Smo sredi zlate jeseni, polne plodov, namenjenim prehrani in krepitvi zdravja.

          Če smo že vse od poletja zdravi, smo ravnali prav; okrepili smo svojo odpornost pred virusi in bili
          v notranjem ravnovesju brez jeze in strahov.

          Narava se počasi umirja, manj je svetlobe in toplote, zato moramo sami poskrbeti za svetlobo
          duha in toploto telesa.

                                                        KUTINA je super živilo iz naših krajev – blagodejno
                                                        deluje na duha in telo.

                                                        To je tisto zlato jabolko, s katerim je Paris obdaroval
                                                        boginjo ljubezni Afrodito, zato velja kutina za simbol
                                                        ljubezni.

                                                        Lupina sadeža je zlato rumena in nenavadno lepo diši.
                                                        NI ne jabolko ne hruška, podobna pa obema.

                                                        Diši omamneje kot najslajša melona, zato lahko z njo
                                                        odišavimo dom, saj ne zgnije in diši še pol leta.

         Zdravilnost kutine

         “Zrele kutine tudi surove ne bodo škodile ne bolnim ne zdravim ljudem, kuhane ali pečena pa so
         za ene in druge zelo zdravilne, saj grejejo telo.” (po sv. Hildegardi)

         Kutine so za vsakega revmatika obvezne. Iz celotnega telesa odstranjujejo strupe in skrbijo za
         ravnovesje telesnih sokov,  tako da strupe v črevesju posrkajo vase in jih izločijo.

         Kdor ima v ustih veliko sline, naj uživa kuhane ali pečene kutine, da ga bodo s svojo toploto osušile.

         Kogar muči putika/protin, naj pogosto je ta sadež, da zgine bolečina in se mu povrnejo moči.

         Na odprte ali zagnojene rane ali ture damo kuhano ali pečeno in pretlačeno kutino. Če dodamo
         še rman, se bodo rane hitreje zacelile.

         Kura s kutino je preprosta. Jeseni jih jemo v katerikoli obliki tako pogosto, kot je le mogoče: v
         kompotu, kot marmelado ali žele, z njimi obložimo pecivo, krhlje lahko tudi posušimo.

                                                 Ste vedeli, da …
                                                 … je prišla kutina iz Perzije v Evropo že v antiki?
                                                 … kutino južneje od nas poznajo kot dunjo in iz nje
                                                      delajo dunjevačo?
                                                 … je Dunja žensko ime?
                                                 … Žute dunje
                                                      (www.youtube.com/watch?v=R5TKzXRUSmg)
                                                 … Jesen stiže Dunjo moja
                                                      (www.youtube.com/watch?v=Cx1HB4rTiEs)












                                                 Valentina Hrastnik,
                                                 učiteljica, KER, svetovalka TEM


          ŠCC NOVICE
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19