Page 9 - ŠCC novice - 9
P. 9

VSI SO S  TEBOJ, NA VSEH POTEH                                   9



          LJUDJE, USTAVITE SE!


          Pustimo motoviljenje besed, kot so: meso, zelenjava, sadje, meso, slaščice. Kdor ima čas, nam
          »nabija«, da sta prehrana in zdravje ljudi tesno povezana. Način prehranjevanja lahko deluje kot
          dejavnik tveganja za zdravje posameznika, lahko pa tudi kot zaščitni dejavnik, ki pripomore k
          izboljšanju zdravja in kvalitete življenja. Uživanje sodobne, industrijsko pridelane hrane z veliko
          slabih maščob, sladkorja ter žit povzroča v telesu vnetne procese, ki lahko privedejo do sodob-
          nih bolezni. Zato je pomembno, da se vrnemo K TRADICIJI! Kaj je tradicija? Lokalno pridelana
          hrana? Več zelenjave in manj mesa? Morda razmislimo, kaj pomeni lokalno pridelana hrana in kaj
          hrana izgubi z dolgimi logističnimi tokovi. Kupujemo preveč hrane in jo zavržemo? Kaj zavržena
          hrana pomeni za okolje?

                                    Ozaveščanje in izobraževanje javnosti sta bistvenega pomena za spr-
                                    eminjanje odnosa in vedenja potrošnikov. Potrošniki naj kupujejo lokalno,
                                    kadar je to mogoče, izboljšajo načrtovanje obrokov vnaprej, se seznanijo
                                    z označevanjem datumov in odvržejo hrano le, kadar je resnično neužitna.

                                    Pomembno je, da jemo, kar si naše telo želi. Zagovorniki vegetarijanstva
                                    pozabljajo, da smo ljudje različni. Ljudje, ustavite se in sprejmite vred-
                                    nostni sistem različnosti. Ne verjamem, da bo družba prišla do točke, ko
                                    bo povsod veljal enak jedilnik.



                                    Meta




          SLAVA SMUČARJEM, OSTALIM PA MIR NA ZEMLJI


          Saj veste, kako potekajo dnevi pred odhodom na zimsko počitniško smučanje … npr., če greš v
          Švico. Na listku piše: kupi švicarske franke, podaljšaj nezgodno zavarovanje, poišči adapter za
          švicarske vtičnice, preveri vremenske napovedi, …

          Pa vsa ta neverjetna količina opreme, obleke in obutve. Preveriti, če smučarski čevlji tiščijo, včasih
          pa tišči tudi bunda … Zadnji dan ugotoviš, da je treba nekaj stvari še hitro oprati, posušiti in, bog
          ne daj, celo zlikati!

          Nakup in priprava hrane. Pa da ne bomo žejni. In nekaj stvari za prigriznit za po smučanju,
          pe tnajstletnik težko zdrži do večernega obroka. Grelnik vode, krema za višinsko sonce in gotovo
          bomo še kaj pozabili. Aja, prositi nekoga, da bo hranil mačke, da o želvi ne govorimo.

          V mislih se sprašujem, kaj mi je tega treba? Zapraviti toliko živcev,
          energije in denarja za pot, vstajanje navsezgodaj in štorkljanje s
          pancerji do gondole, »muskelfiber« … Ko zarežemo prve zavoje
          v nedotaknjen rebrasto steptan sneg, pa je vse v hipu pozabljeno.
          Užitki rezanja zavojev v širne bregove, oster piš zime na licu
          in čudovita divja samota v visokogorju, kjer pod sedežnicami
          občudujemo čipkaste vzorce gamsjih poti. Veselje ob jasnem
          zimskem dnevu, vijoličnem nebu, nekakšni zdravilni tišini snega.
          Veselje ob živahnih človeških pikah, ki vijugajo in prašijo snežne
          ceste v vesolje, veselje, da zima še obstaja. In skrb, da je kmalu
          ne bo več. In veselje, da še lahko in zmoremo. Druženje s pri-
          jatelji, ki tu živijo, in kuhanje slovenskih jedi v Švici. Ja, kdor želi
          smučati, mora tudi marsikaj zdržati! A plačilo je bogato. Torej,
          slava vsem zagnanim smučarjem, vsem nesmučarjem pa mir
          na Zemlji.

                                                               Meta



                                                                                                 MAREC 2023
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14