Page 15 - ŠCC novice 11
P. 15

ALI ME SLIŠIŠ?                 15



          ZDRAVI S PIRO


          Je pira res boljša od pšenice? Ali ni pira pšenica? V čem je sploh razlika?
          Pogosta vprašanja, na katera je preprost odgovor: dajmo piri priložnost.

          Čeprav je pira vedno bolj poznana med ljudmi, marsikdo še vedno ne ve, kaj pira sploh je in zakaj
          je vse bolj iskana.






















          Pira ali pirjevka je starodavno žito, ki so ga poznali naši predniki že pred 10.000 leti in se od
          “navadne” pšenice loči po vrsti klasja in veliko manjši donosnosti. V srednji Evropi je bila razširjena
          od bronaste dobe do srednjega veka. Še pred stoletjem je bila najpomembnejša žitna prehrane
          Slovencev ob pšenici, ajdi in rži. Po drugi svetovni vojni so kmetje piro opuščali, v šestdesetih letih
          preteklega stoletja pa so jo zamenjale nove sorte navadne pšenice, ki so pri intenzivni pridelavi
          dale veliko več pridelka. Pomembnost pire dokazujeta priimka Pirc in Pirjevec.

          Pira je boljša od pšenice; ima dvojno pleve, ki ščiti zrnje v klasu pred vlago in nizkimi temperaturami,
          s tem pa pred plesnimi in škodljivci, zato se jo lahko prideluje brez uporabe fitofarmacevtskih
          sredstev. Izbor pšenic z veliko donosnostjo in obdelava z gnojili in škropivi dandanes povzročajo
          preobčutljivost in alergije, tudi na gluten.

          Starogrška boginja Demetra in slovita nemška zeliščarica sv. Hildegarda iz 12. stoletja sta prisegali
          na piro kot najboljše žito. Vsebuje vse, kar človek potrebuje za življenje: beljakovine, zdrave
          ogljikove hidrate in maščobe, poleg tega pa še vitamine in minerale v najboljšem mogočem
          razmerju.

          Pira je okusna in dobro prebavljiva, zato z njo lajšamo želodčne težave in je primerna tudi za
          ljudi, ki se izogibajo pšenični moki. Njene večkrat nenasičene maščobne kisline varujejo srce in
          ožilje. Pira je odlična zlasti za krepitev oslabelega organizma, pri spodbujanju teka in blaženju
          bolečin v sklepih. Z njo celo spodbujamo inteligenco, krepimo spomin ter se borimo proti demenci
          in depresiji. S piro lahko razstrupimo in očistimo telo kot post brez muk.

          Pleve oziroma pirine luščine pogosto uporabljamo kot polnilo za vzglavnike, saj pomirjajo in
          pozitivno vplivajo na spanec in glavobol.

                                    Pira je zelo vsestransko žito – uporablja se bela in polnozrnata moka,
                                    kaša, zdrob in kosmiči; prepražena zrna se lahko uporabljajo kot žitna
                                    kava in celo za varjenje piva.

                                    Torej, dajmo piri priložnost!





                                    Valentina Hrastnik,
                                    učiteljica, SŠ KER,
                                    svetovalka TEM


                                                                                            DECEMBER 2023
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20