ENG | DEU
ŠCC Logo
Šolski center Celje Pot na Lavo 22, 3000 Celje
T: +386 3 428 58 00
F: +386 3 428 58 80
E: gl@sc-celje.si
Gimnazija Lava
 
 
Gimnazija Lava 
Šolski center Celje > Gimnazija Lava
 

 Povezave

 Obvestila

PREDAJA KLJUČAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
21.5.201525.5.2015
VRAČILO KLJUČKOV ZA PREHRANOČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
15.5.201525.5.2015
MATURA 2015 - SEZNANITEV S TOČKAMI PRAKTIČNEGA DELAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
15.5.201529.5.2015
POLETNA ŠOLA STROJNIŠTVA `15Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
14.5.201525.6.2015
UČBENIŠKI SKLAD V ŠOLSKEM LETU 2015/2016Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
14.5.201527.8.2015
ZA DIJAKE 4. LETNIKA - SHEMA PRIJAVNO-SPREJEMNEGA POSTOPKAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
28.2.20155.10.2015

 Novice, zanimivosti

Razvrsti po prilogahČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
STROKOVNA EKSKURZIJA NA TOLMINSKOČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
21.5.2015 11:16
Dijaki 2. letnika smo se v torek, 5. 5. 2015, odpravili na ekskurzijo na Tolminsko. Najprej smo si ogledali kobariški muzej. Bili smo deležni obsežne pripovedi o soški fronti in bojevanju v Julijskih Alpah. V ogled muzeja je bil vključen tudi 20-minutni dokumentarni film.

Po končanem ogledu muzeja smo se odpravili v Vrsno, rojstni kraj goriškega slavčka Simona Gregorčiča. Z vstopom v njegovo hišo smo vstopili tudi v njegovo življenje, delo in rod. Ogledali smo si spominsko sobo, kuhinjo in izbo. V enem izmed prostorov je celo njegova maska kot spomin na pesnika po njegovi smrti.
 
Nato nas je pot vodila do najlepšega dela ekskurzije, do korit Tolminke. Sprehodili smo se po mostičkih in vzpetinah do Hudičevega mostu. Ves ta čas pa nas je obdajal prijeten in šumeč zvok smaragdne Tolminke, ki vije svojo pot po globinah korit. Kmalu smo prispeli do Medvedove glave – velike skale, ki se je zagozdila med stene kanjona Zadlaščice. Tu smo posneli kar nekaj fotografij. Po prijetnem sprehodu skozi naravo smo se vrnili na avtobus, ki nas je popeljal na dolgo pot nazaj domov. A ne glede na dolgo vožnjo, ovinke in zastoje na cestah nam bo ta ekskurzija ostala v prijetnem spominu.
 
Lucija Jurić, 2. a
 
TEKMOVANJE ROBOCUPJUNIOR REŠEVANJE 2015Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
21.5.2015 11:11
Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je v torek, 12. 5. 2014, pripravila tradicionalno državno tekmovanje z mobilnimi roboti. Na njem so se v več kategorijah pomerili osnovnošolci, dijaki in študentje. Tekmovanja so se udeležile tudi štiri ekipe dijakov Gimnazije Lava (v eni izmed njih smo gostili dijaka Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo). Vse so nastopile v kategoriji RoboCupJunior Reševanje A, v kateri je tekmovalo 21 ekip, ki so bile najboljše na regijskih predtekmovanjih.
 
Naše ekipe so dosegle zelo dobre rezultate:
  • 4. mesto: Sky Lynx (Tilen Ravnak, Jaka Komplet, oba 2. e, Ingrid Mirnik, 2. d);
  • 5. mesto: Stari mački (Janez Petauer, Jernej Pevec, Gašper Lončar, vsi 1. f, Matej Žaberl, SŠKER);
  • 9. mesto: MindGears (Janez Turnšek, 3. a, Jan Časl, Rok Krumpak in Vid Kok, vsi 3. e);
  • 13. mesto: Megaboti (Žiga Volavšek, Žiga Volk, Luka Četina, vsi 2. e).


Tekmovanje je simulacija reševanja izpod ruševin, pri čemer je potrebno sprogramirati robota, da sledi začrtani poti, se izogiba oviram, najde ponesrečence in jih odloži na dogovorjeno mesto.
Ekipa MindGears, ki je imela tokrat, po odličnem nastopu na regijskem tekmovanju, na državnem tekmovanju obilico tehničnih težav, si je že z zmago na lanskem državnem tekmovanju (takrat še z imenom Triple-J in nekoliko drugačno sestavo) priborila nastop na svetovnem prvenstvu RoboCup 2015 in se julija odpravlja na Kitajsko. Dijaki se bodo v znanju programiranja robotov pomerili z vrstniki z vsega sveta.
 
Za dosežene rezultate vsem iskreno čestitamo, na svetovnem prvenstvu pa želimo našim tekmovalcem veliko uspeha.
 
Mentorja
Karmen Kotnik in Tomislav Viher
JAKOB ROJNIK GRE NA SVETOVNO PRVENSTVO V MEHIKO!Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
19.5.2015 21:57
Slovenska moška mladinska odbojkarska reprezentanca, katere član je tudi Jakob Rojnik (4. b), se je z zmago na kvalifikacijskem turnirju v Novi Gorici uvrstila na svetovno prvenstvo, ki ga bo gostila Mehika. Presenetljiv podvig je slovenskim odbojkarjem uspel po zmagi nad Rusijo, Belgijo in Nemčijo.
 

Jakob nosi dres s številko 13
 
 
ISKRENE ČESTITKE!
GIMNAZIJA LAVA SE JE PREDSTAVILA NA EVROPSKI VASIČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
15.5.2015 13:20

V petek, 8. maja 2015, smo zaključili letošnjo temo, ki smo jo posvetili Barbari Celjski, saj je novembra 2014 minilo 600 let, odkar je bila Barbara okronana za nemško kraljico. Na zaključni prireditvi Evropske vasi smo našo stojnico opremili s srednjeveškim pridihom. V času prireditve sta se Anja Tamše in Lara Štante (1. c) ukvarjali s poslikavo majic (motiva sta bila kraljica Barbara in srednjeveški vitez v oklepu), Anže Kokol in David Žoher (3. a) pa sta poskrbela za vzdušje s kemijskimi poskusi (zlati dež in ustvarjanje megle). Predstavili smo tudi dejavnost zelo priljubljene robotike – Maks Ivo Moser (1. f) je sprogramiral enega od robotkov lego, da se je vozil po grajski areni.

Andreja Vipotnik Ravnak

Več fotografij 

USPEH NAŠIH DIJAKINJ NA PODROČNEM TEKMOVANJU V ATLETIKIČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
15.5.2015 13:19
V torek, 12. maja 2015, so se naše dijakinje udeležile področnega tekmovanja v atletiki posamično. Najbolj so se izkazale dijakinje 2. d. Vse tri so stale na stopničkah: Ingrid Mirnik je osvojila 3. mesto (skok v daljino), Manca Glušič 2. mesto in Kristina Božič 3. mesto (obe skok v višino). Poleg njih so tekmovale še:
  • v teku na 1000 m: Urška Pušnik, 3. a (4. mesto), Ana Krajnc Zagrušovcem (5. mesto), Julijana Valek, 2. a (10. mesto), Timeja Štraus, 1. b (13. mesto), Anja Lončarek, 3. b (14. mesto);
  • v teku na 100 m: Nuša Pintar (4. mesto);
  • v skoku v daljino: Sara Golčman, 1. a (13. mesto), Nika Goršič, 1. d (15. mesto);
  • v skoku v višino: Lara Kolar, 1. b (4. mesto).
Vsem iskrene čestitke!
 
 
ŠKOTSKE PRAVLJICE ZAŽIVIJOČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
15.5.2015 13:16
Decembra 2014 je izšla prva izdaja prevoda Škotskih pravljic, ki so jih dijaki prevedli in slikovno opremili v prejšnjem šolskem letu v okviru projekta Evropska vas, januarja 2015 pa še druga izdaja. Obe izdaji, skupaj z elektronsko knjigo, smo vpisali v knjižni sistem COBISS. Ob izdaji Škotski pravljic sem pripravila priložnostno razstavo, ki je bila na ogled v knjižnici našega centra od 10. februarja do konca maja 2015.
 
V tem šolskem letu smo si zato zaželeli, da pravljice zaživijo. Zato smo se 3. aprila 2015 odpravili med male bolnike Splošne bolnišnice Celje, kjer smo pripravili uro pravljic in ob tej priložnosti skupaj z dijaško skupnostjo obdarili otroke z igračami, ki so jih zbrali naši dijaki. Drugič smo se odpravili med otroke Vrtca Laško, podružnice Debro, in sicer 7. aprila 2015. Naša tretja ura pravljic pa se je odvila 6. maja 2015 pri Mišku Knjižku. Na vseh treh srečanjih je pravljice pripovedovala Neža Videmšek. Otrokom smo pripravili tudi pobarvanke po slikovnih predlogah Valentine Reberšak in kratko, a poučno predstavitev Škotske.
 
 
V maju se bomo s pravljicami predstavili tudi na Paradi učenja, ki bo potekala 20. maja 2015 v Celju. Ob tej priložnosti smo izdelali še kazalko.
 
Polona Zalokar
LITERARNO GLASILO 2014/2015 Če želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
14.5.2015 08:35
Izšlo je letošnje literarno glasilo Gimnazije Lava Naj ti povem. Najdete ga na spletnem naslovu www.sc-celje.si/gl/ustvarjamo v rubriki Ustvarjalnost dijakov, brošuro si lahko izposodite v knjižnici našega zavoda, v nekoliko skrajšanem obsegu pa je glasilo na ogled tudi v vitrinah na šolskem hodniku (desno od učilnice B-17). Vabimo k branju!
 
Ustvarjalci in mentorica Jana Kvas
MEDNARODNA IZMENJAVAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
14.5.2015 08:23
V mesecu marcu smo se dijaki 2. b udeležili mednarodne izmenjave z našo nemško partnersko šolo v Singnu. Srečanja smo se zelo veselili, saj smo se z dijaki iz Nemčije spoznali že oktobra, ko so nas obiskali v Celju. Med dolgo in naporno vožnjo smo se ustavili na Königssee. Ko smo v večernih urah prišli do hotela v industrijskem delu Singna, smo se utrujeni in polni pričakovanj odpravili spat. Naslednje jutro so nas naši nemški prijatelji pričakali pred šolo in nas prisrčno sprejeli. Nato smo se razdelili v skupine, v katerih smo preživeli ves nadaljnji teden. Vsaka skupina je imela svojo tematiko, zato smo se vpisali tja, kjer je bilo kaj zanimivega po presoji vsakega od nas. Cel teden smo razdeljeni v skupine obiskovali različne znamenitosti, nekaj najpomembnejših pa smo si ogledali skupaj. Med njimi so bili Renski slapovi, Muzej Mercedes-Benz, mesto Stuttgart in Muzej sodobne umetnosti ter avtomobilov. Imeli smo tudi čas, ki je bil namenjen druženju. Tako smo bili na bowlingu, osvojili smo hrib Hohentwiel in se sprehajali po mestu. Celoten tedenski urnik nam je bil zelo všeč. Najraje pa smo imeli večere, ko smo se po napornem dnevu vrnili v hotel, se sprostili, družili in uživali. Zadnji dan smo imeli na šoli predstavitve, na katerih smo v sliki in besedi prikazali, kaj smo počeli med tednom. Soglasno smo ugotovili, da je bilo lepo in da smo v skupaj preživetem tednu neizmerno uživali. Nato smo se poslovili, naslednje jutro pa se polni novih izkušenj, a tudi malo žalostni, ker je čas tako hitro minil, usedli na avtobus in se odpeljali proti domu.
 
Živa Ferara, 2. b
 
OBISK Z JAPONSKEGA VELEPOSLANIŠTVAČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
14.5.2015 08:21
V sredo, 15. aprila 2015, je dijake evropskih oddelkov 1. b, 2. b, 3. b ter dijake razreda 1. f obiskala predstavnica japonskega veleposlaništva. Najprej nam je predstavila osnove japonščine. Ker se je potrudila govoriti slovensko, smo jo poslušali še z večjim zanimanjem. Predstavila nam je razlike med japonskim in slovenskim jezikom, nato pa smo ugibali pomen nekaterih pismenk in besed. Predstavitvi jezika je sledila delavnica o kaligrafiji, na kateri smo se lahko prepričali, da je pisanje pismenk res zahtevno opravilo. Najprej smo se naučili, kako je treba pravilno uporabljati čopič. Za začetek smo vadili zapis pismenke, ki pomeni večnost in v kateri so vse osnovne poteze za nadaljnje pisanje. Ob koncu delavnice pa smo znali napisati tudi svoje ime.
 
Lara Kolar, Amadeja Koštomaj, 1. b
NATEČAJ ZA NAJBOLJŠI HAIKUČe želite odpreti meni, uporabite SHIFT+ENTER (novo okno).
7.5.2015 13:41
Gimnazija Vič in Cankarjev dom sta v šolskem letu 2014/15 razpisala 15. Srednješolski natečaj za najboljši haiku. Natečaja v slovenskem jeziku se je udeležilo okoli 600 dijakov z osemintridesetih srednjih šol.
 
Slovenski haikuji osmih dijakov Gimnazije Lava so bili objavljeni v zborniku, Julija Lubej iz 3. a pa se je uvrstila med tri najboljše pisce v absolutni kategoriji. 14. aprila 2015 je prejela posebno nagrado na svečani prireditvi, ki je potekala v okviru festivala sodobnih umetnosti Transgeneracije 2015 v Cankarjevem domu.  
 
Avtorji v zborniku objavljenih haikujev so Julija Lubej, Teja Štrukelj, David Vozlič, Manca Vorina, Anže Kokol in Klemen Kunej iz 3. a (mentorica Simona Jereb) ter Urška Grčar iz 3. b in Tesa Arzenšek iz 3. d (mentorica Breda Marušič).
 

 
nekaj za dušo
topla postelja in on
jazz 
Julija Lubej 

(nagrajeni haiku v absolutni kategoriji)
 
Vsem mladim ustvarjalcem iskreno čestitamo.

Mentorici
Simona Jereb in Breda Marušič

1 - 10 Naprej

 Arhiv novic za čas od 2009-2011Za ogled objav iz šolskega leta 2011/2012 - prvo polletje klikni tu
Za ogled objav iz šolskega leta 2010/2011 klikni tu
Za ogled objav iz šolskega leta 2009/2010 klikni tu
 
people
  Gimnazija Lava | Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo | Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja | Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko | Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije
Višja strokovna šola | MIC